Jazykový pobyt na Maltě

Účastnice kurzu v Easy School of Languages zhodnotila kurz v Easy School Malta:

Už od první chvíle, co se mi nabídla taková příležitost, kterou mi umožnila nadace Klausových, věděla jsem, že mě to v životě neskutečně posune.

Tato úžasná možnost mě v první řadě naučila soběstačnosti, protože jsem si musela sama zařídit cestu do Vídně a sama se tam dopravit. Naštěstí šlo vše hladce a po pár nudných hodinách ve vlaku jsem dorazila na letiště, kde jsem se setkala s mojí spolucestující Denčou. Měla s sebou celou delegaci, což jsem ji docela záviděla, ale ještě před odbavením se od nás oddělili a šli poznávat Vídeň. Zůstaly jsme úplně samy, ale všechno jsme zvládly. Let byl také příjemný, i když jsme před přistáním pocítily turbulence.

Když jsme se vymotaly z letiště a poprvé jsme spatřily Maltu, nevěřila jsem svým očím. Nejsem člověk, který by obdivoval architekturu, ale Malta mě opravdu okouzlila, a nejvíce právě architekturou ale taky přírodou a krásnými parky.

Celou cestu, co nás vezl taxikář k našim “náhradním rodičům” jsem byla nervózní, ale taky hodně natěšená. Moje nová maminka, Mary Rose, byla milá a energetická paní a tatínek Ron byl rovněž hodný, i když ze začátku působil chladně. Vařili mi dobrá jídla, po každé večeři na mě čekal zákusek. Ve všem mi vyšli vstříc, dokonce se mě i sami od sebe zeptali, jestli nechci půjčit deštník, když pršelo. A to víte, že jsem chtěla, protože jsem si z domu žádný nevzala a lilo jako z konve.

Svou spolubydlící jsem potkala taky už první den a provázela mě celé 2 týdny. Jmenovala se Irina, byla to sympatická Ruska, která měla za sebou už týden na Maltě. Hned druhý den mi ukázala cestu do školy, kde koupit kartu na autobusy, celou Vallettu a ještě jsme si vyjeli do Mdiny spolu s jejíma dvěma spolužáky. Bylo příjemné už první den ve škole poznat některé tváře. Jsem ji za vše moc vděčná.

Když už jsme u té školy, na tu nikdy nezapomenu. Měla jsem úžasné spolužáky a nejlepší učitele. Setkala jsem se s mnoho různými kulturami a názory. Učitelé učili takovým způsobem, že jedna hodina utekla jako 5 minut a naučila jsem se mnoho věcí a ani si to neuvědomovala. Od slovíček, přes gramatiku až po pokoření stydlivosti mluvit před lidmi.

Jazykový kurz mě neposunul pouze v úrovni jazyka, ale také už vím, že se můžu spolehnout sama na sebe. Zlepšilo se mi také mluvení před lidmi a poznala jsem spoustu nových přátel. Pokud máte příležitost zkusit něco nového a ještě k tomu v nové zemí, běžte do toho! Podívejte se na klady a zápory, které by Váš zážitek obnášel. Taky jsem to udělala, a když se teď ohlédnu zpět, nevidím ani jednu nevýhodu i když jsem se ze začátku hodně bála.

Denisa Sedláková


Zpět na blog